onsdag 26 juni 2013

Azorerna juni 2013

Vi startade vår resa den 11 juni med flyg från Ängelholm. Efter nästan 5 timmars flygning, landade vi på Sao Miguels flygplats. En kort bussresa in till vårt hotell Marina Atlantico i Ponta DelGada.
En kort historik:
Azorerna består av 9 vulkanöar, varav Sao Miguel är den största. Ö-gruppen tillhör Portugal och de är belägna ute i Atlanten mellan Europa och Amerika, 200 mil från Europas västkust. Azorernas huvudstad är Ponta DelGada som är belägen på Sao Miguel. Sao Miguel upptäcktes av den portugisiske kaptenen Diogo de Silves år 1427. Det fanns inga urinnevånare, däremot fanns det massor av rovfåglar, som man antog var hökar, därför fick ögruppen sitt namn efter höken som på Portugisiska heter Acores. Öarna koloniserades inte bara av portugiser, utan även av skottar, araber, engelsmän och fransmän. De hade med sig kor, getter och grisar. Odling av vete, sockerrör och apelsinervar den störste exporten och vid slutet på 1700-talet var Sao Miguel världen främsta exportör av apelsiner, tills apelsinpesten tog kål på träden vid 1800-talets mitt.
                                        Flygbilder över ön. (förstora! klicka på bilden)




                                                      Ponta DelGada (Huvudstaden)
                                                      består av ca 27000 innevånare.
Strandpromenaden, Avenidan som är 1500 m lång sträcker sig längs stadens strandlinje. Namnet Avenida Infante Don Henrique, är uppkallad efter Henrik Sjöfararen.
 
Minnesmärke över stupade soldater från 1:a världskriget. I bakgrunden syns det stjärnformade fortet Castelo Sao Braz, som byggdes på 1550 talet och som fortfarande är en militäranläggning och även ett krigsmuseum.
 
 
Torget Praca Goncalo Velho och stadsporten Portas da Cidade. I vänsterkant ser man domkyrkan Igreja Matritz de Sao Sebastiao, som färdigställdes på 1600 talets slut                                                     
 
                                              Domkyrkan Igreja Matritz de Sao Sebastiao
 
                       Tingsrätten. Skulpturen symboliserar Adam, somsträcker sig efter Guds hand.

Stadshuset, där även presidenten är bosatt.
 
Statyn som symboliserar utvandringen till Amerika och Canada.
 
 
Hotell Marina Atlantico (ett av de största hotellen). Vi bodde på den högra sidan med utsikt över Atlanten (se bilderna nedan)

 
 
 
Julträdet med stora hängande luftrötter. Trädet är importerat från Nya Zeeland och blommar med stora röda blommor. Denna sorten är planterad längs med hela Avenidan. Dock ej så stora som detta.
 
 

Lagoa do Fogo (Eldsjön) anses som den vackraste av de 3 stora vulkansjöarnaDen bildades vid ett utbrott 1563 och fick sitt namn efter det enorma utbrottet med ett eldsken som syntes över hela ön. Vi befinner oss ca 100 m från kraterkanten och dess djupp är ca 10-20 m. Vandringsleder finns ner till sjön och dels runt om.
 
 
 
Terra Nostra den botaniska trädgården som ligger i Furnas. Med över 2500 olika träd och växter. Mitt i parken ligger den omtalade "ungdomens källa", där man badar i det 35 gradigt järnberikade vattnet, villket sägs ha en föryngrande effekt!
Här i parken finns världens största samling av växter, med blandning av kamelia, azalea, agave, tulpanträd, liljor, eucalyptusträd, korkek, drakblodsträd, ormbunksträd, cykapalmer etc.
 
 




 




Hortensian, med blå eller vita blommor växer i tusental längs med alla vägar på hela ön
                          


 Furnas, en liten by som byggts i "vulkanens mun" enligt byborna, här finns även Lagoa das Furnas, som fortfarande är en aktiv och det pyser i allehanda hål i marken. Ångan har en temperatur på 100 grader. De varma källorna eller fumaroler "caldeiras" på Purtogisiska har alla ett eget namn.
 


Ur detta hål, hörs även en klagan på "hjälp" då sägnen säger att en mycket ilsken gubbe som bodde i byn, ramlade ner i hålet och försvann. Man använder denna "skrämseltaktik" för att hålla barnen från dessa fumaroler!

 
 
På stranden vid kratersjön förbereds dagens lunch, som tillagas i en gryta, där varvar man olika ingredienser, därefter sätts grytan ner i ett cementrör som har stuckits ned i marken. Där tillagas den i ca 5 timmar av den heta vulkaniska ångan i marken.

 Resultatet blir  en gryta som heter "Cozido" tillagad utan kryddor, men med naturliga smaker
 
Chá Gorreana. En av 2 återstående tefabriker på ön och de¨är de enda teplantager som finns i Europa.  Fabriken startade 1883 och produktion och maskiner har inte förändrats. Här tillverkas både det svarta och gröna teet.
 45 hektar teplantor sträcker sig runt fabriken som numera skördas med maskiner.


 Dessa maskiner är från 30-talet och i tjänst!

 
Cerami´ca Vieria. Öns enda keramikfabrik. Här tillverkas allt för hand.  
 
 
 
 



 
Till sist vill vi bara leverera sköna naturbilder, tagna från öns nordöstra sida i distriktet Nordeste









 
 
Det finns ca 30 000 kor, blandat mellan mjölk, kött och ungdjur. Köttdjuren betar längs bergssidorna, medan mjölkkorna finns mer tillgängliga längre ner. Dessa mjölkas både för hand och med maskin. Mjölken levereras till tappstationer längs vägarna. De rike använder traktor och de fattiga häst. Den mesta mjölken blir till mjölkpulver som fabriken Nestlé producerar. En del går till osttillverkning
 
Åter hemma den 18 juni, med fantastiska minnen från denna underbart grönskande ö. Det finns fantastiska vandringsleder kring vulkansjöarna, men det fordras bra kondition och starka ben (dessa tillbehör har tydligen försvunnit?) Hoppas att ni kan njuta av bilder och text från vår resa?